Menu

Bush in Afrika

15 Februari 2008 | 16:20 | Nieuws | Plaats een reactie (3)
Banner op de site van het Witte Huis over het AfrikabeleidHij was er sinds zijn aantreden als president nog maar een keer eerder, maar nu vereert president George W. Bush van de Verenigde Staten het Afrikaanse continent met een tweede bezoek. Vanaf vandaag doet hij vijf landen aan: Benin (komt-ie het vliegveld niet af), Tanzania (bezoek aan een textielweverij voor klamboes), Rwanda (toch al warme relatie met president Kagame warmhouden), Ghana en Liberia. In Met het oog op morgen gisteravond sprak ik over dit bezoek. Over de uitgesproken en onuitgesproken belangen van de Amerikanen in Afrika, Amerika's geleur met een militaire VS-basis op het Afrikaanse continent en de jacht op de grondstoffen.
(meer)

Chapa-rellen in Maputo

07 Februari 2008 | 17:28 | Nieuws | Plaats een reactie (6)
Brandend afval en autobanden blokkeren de Avenida 24 de Julho in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo (foto Stéllio Bié) Werknemers van buiten de stad konden hun werk niet bereiken en hun collega's die dichterbij woonden konden nauwelijks hun kantoren meer uit. De Mozambikaanse hoofdstad Maputo stond dinsdag in brand en dat leek ook de stedelingen zelf te verbazen. Een verhoging van vijftig procent van de prijzen voor de chapa's, de minibussen die voor openbaar vervoer doorgaan, was de oorzaak van de opstand. Maandag was een Mozambikaanse vakantiedag en de dag erna zou de prijsverhoging ingaan. Maar vanaf vroeg in de ochtend blokkeerden groepjes jongeren de straten met brandende autobanden en legden zo de hele stad plat. De rellen leken goed gecoördineerd en kennen geen precedent in het sinds begin jaren negentig redelijk rustige Zuidelijk-Afrikaanse land. Winkels en banken moesten hun deuren sluiten en er viel volgens de website van weekblad O País op zijn minst drie doden. Diezelfde avond al ging de regering overstag en draaide de verhoging terug. Dus blijven de ritjes in de stad vooralsnog vijf meticais kosten (vijftien eurocent). En dat is voor een land waar het minimumloon op nog geen anderhalve euro per dag ligt nog steeds een flink bedrag voor de gemiddelde arbeider.

Keniaanse vrouwen vogelvrij

02 Februari 2008 | 20:36 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie (1)
Hanna (65) met pleegkind John (13) achter haar boerderij in de Keniaanse Rift ValleiHoe zou het gaan met Hanna, de Kikuyu-vrouw bij wie ik ooit een hele middag op een krukje in de keuken heb gezeten? Ik vraag het me af sinds in Kenia de pleuris uitbrak na de omstreden verkiezingsuitslag. De bejaarde Hanna woont in de Rift-vallei, het epicentrum van het geweld. Zou ze op haar boerderij met Aaronskelken ervoor zijn kunnen blijven? Of moest ze op de vlucht? Voor Keniaanse vrouwen zijn het extra zware tijden. Zoals steeds in tijden van wetteloosheid en geweld zijn zij dubbel slachtoffer. Veel lees je er niet over, maar ook in Kenia zijn verkrachtingen sinds het uitbreken van het geweld aan de orde van de dag. De ziekenhuizen in hoofdstad Nairobi krijgen ruim twee keer zoveel slachtoffers binnen als anders, en noemen dit het topje van de ijsberg. Het gaat vooral om groepsverkrachtingen door gewapende mannen. 85 procent van de vluchtelingen in het Oost-Afrikaanse land zijn vrouwen en kinderen, extra kwetsbaar voor misbruik. En dan worden vrouwen ook nog buitengesloten uit de besprekingen die een eind moeten maken aan de ellende...