Menu

Een Fender uit Zuid-Kivu

18 November 2008 | 08:28 | Op reis | Plaats een reactie
Gitaarbouwer Zacar (rechts) en twee collega's in het atelier in BukavuOver klandizie heeft de Congolese gitaarbouwer niet te klagen. Zo'n beetje alle kerken in Bukavu en de wijde omtrek – en dat zijn er heel erg veel – plaatsen hun orders bij Monsieur Zacar. 'Zonder gitaren geen muziek in de kerk en zonder muziek geen jongeren', zegt hij. 'We kunnen niet eens een voorraad aanleggen. Zodra wij een exemplaar af hebben, gaat-ie de deur uit.' In zijn atelier in ambachtschool CAPA, aan de Avenue Industriel in Bukavu, leidt hij leerlingen op tot gitaarbouwer. Hij laat zich licht inspireren door een paar Westerse voorbeelden, maar verder is het product honderd procent Congolees. Voor 150 Amerikaanse dollars koop je een originele 'made in South-Kivu' elektrische gitaar.

Kaas uit oorlogsgebied

05 November 2008 | 19:07 | Op reis | Plaats een reactie
Twee stukken kaas uit Goma, vanmiddag gescoordIn de meeste winkels was-ie al uitverkocht, de kaas uit Goma. Uiteindelijk vond ik hem nog bij Saint Jacob op de hoofdstraat van Bukavu. Maar wel anderhalf keer zo duur als een week geleden. De kaas uit Noord-Kivu is geliefd in heel Congo en wordt geproduceerd in de regio rondom Masisi, precies in het gebied dat Laurent Nkunda en zijn rebellenleger hebben ingenomen. Vandaar dat de aanvoer stokt sinds het geweld er verhevigde en de kaas schaarser wordt. Als Nederlandse heb ik het zekere voor het onzekere genomen en meteen maar twee exemplaren ingeslagen. Want wat is nou een ontbijt zonder brood met kaas?

Weer op weg

01 November 2008 | 16:07 | Artikelen, Op reis, Boek | Plaats een reactie
Congolees stilleven op tafel thuis bij een vriendin, met als basisingrediënt een fles ijskoude PrimusNa anderhalve week duimendraaien in de Congolese hoofdstad kan ik eindelijk weg. Maandag vlieg ik naar Bukavu, Zuid-Kivu. De afstand van tweeduizend kilometer tussen mij en het gebied waar het allemaal te doen is, begon behoorlijk te frusteren. Hoewel ik oude vrienden in Kinshasa uitgebreid heb getroffen, een artikel kon afmaken en heerlijk heb liggen luieren aan het zwembad, ben ik wel ernstig toe aan verplaatsing. Voor mijn boek zal ik aan de slag gaan in Bukavu. Vanaf de overkant van het Kivu-meer zal ik ondertussen vanzelfsprekend de ontwikkelingen in Goma scherp in de gaten houden. De strapatsen van generaal Nkunda zullen Oost-Congo en de rest van de wereld nog wel een poosje bezighouden.
Lees in nrc.next wat ik ga doen in Bukavu