Menu

Exit Holland

22 December 2008 | 22:40 | Op reis | Plaats een reactie
BNN Today, op weekdagen van 20.00 tot 22.00 uur op Radio 1De bouwexplosie in Luanda, de angst voor rebellenleider Nkunda in Bukavu en de afschaffing van het Frans in Kigali: vanuit Angola, Congo en Rwanda belde ik de laatste maanden met enige regelmaat in bij radioprogramma BNN Today. In de rubriek Exit Holland op Radio 1 vertellen Nederlanders in het buitenland over nieuws ter plekke. Ook tijdens mijn volgende Afrika-verblijf in Oeganda in februari zal ik er weer te horen zijn. Een selectie uit mijn bijdragen de afgelopen herfst, klik op de link om het fragment te beluisteren:
20 oktober, Luanda, Angola
5 november, Bukavu, Congo
2 december, Kigali, Rwanda

Femke in De Leugen Regeert

11 December 2008 | 18:15 | Nieuws | Plaats een reactie (2)
De Leugen Regeert, vrijdagavond 12 december om 21.15 uur op Nederland 2Dat de kogels me niet om de oren floten de afgelopen maand in Oost-Congo, verbaasde menige thuisblijver. Niet gek, als je de recente berichten hier over het geweld in het Midden-Afrikaanse land erop nakijkt, waaruit het beeld oprijst van een onlangs losgebarsten oorlog. Terwijl het allemaal een stuk ingewikkelder ligt. In VARA tv-programma De Leugen Regeert vertelde ik op vrijdag 12 december wat er misgaat in de berichtgeving over Congo.
Klik hier voor de uitzending (Congo komt op 3/4 aan bod)

Verstopt in de cementoven

01 December 2008 | 14:40 | Op reis | Plaats een reactie
Directeur Anicet Ntabaza bij de lopende band die de zakken cement naar de wachtende boten op het Kivu-meer zal transporterenToen de oorlog van 1996 begon, zat hij tien dagen samen met zijn vrouw verstopt in de cementoven. 'Diende die toch nog ergens voor', zegt Anicet Ntabaza. De fabriek draait al jaren niet meer en de oven heeft zelfs sinds de onafhankelijkheid van Congo niet meer gefunctioneerd. Maar begin volgend jaar hoopt de directeur van Inter'lacs Katana de cementfabriek weer in bedrijf te nemen. Het is haast surrealistisch midden in het woud, op een idyllische plek aan het Kivu-meer zware industrie te vinden. De uit de koloniale tijd stammende fabriek is startklaar. En nu maar hopen dat er niet weer een oorlog komt, zegt de fabrieksdirecteur: 'Eén golf van plunderingen en we kunnen weer helemaal opnieuw beginnen.'