Beelden van Afrika

26 November 2010 | 09:40 | Nieuws | Plaats een reactie
De foto van de juwelier in Luanda, Angola, waarvan de basisschoolklas in Utrecht niet kon geloven dat hij in Afrika genomen was. 'Daar zijn ze toch veel te arm voor?'Over het eenzijdige beeld van Afrika en wat media en hulpverleners daarmee van doen hebben, gaf ik gisteren aan de Universiteit Utrecht een gastcollege. Ik begon met het voorbeeld van de klas op een Utrechtse basisschool waar ik over mijn boek Gin-tonic & cholera kwam vertellen. Bij hen zaten de clichés er al goed in. De trefwoorden die zij denkend aan Afrika te berde brachten waren armoede, malaria en voetbal. In het satirische 'How to Write about Africa' beschrijft Keniaanse auteur Binyavanga Wainaina hoe het niet moet. Als je deze opsomming leest, en je pakt vervolgens een boek als Dark Star Safari van Paul Theroux, zie je dat Wainaina niet eens overdrijft. Hoe hulpverleners het beeld van Afrika bepalen schreef Jeroen Corduwener in het opiniestuk 'Hulpverleners bepalen 'zielig' beeld Congo'. Mijn analyse van de berichtgeving over Oost-Congo gaf ik in De Leugen Regeert .

Over vrouwen die terugvechten

25 November 2010 | 13:09 | Nieuws | Plaats een reactie
Congolese Vénantie op de cursus zelfverdediging voor vrouwen en meisjes in Bukavu, Oost-Congo (Foto Riccardo Gangale)De Congolese vluchtelinge Rose Mapendo vecht vanuit de VS voor haar land - de documentaire Pushing the Elephant brengt haar verhaal in beeld. Gisteravond op de IDFA leidde ik de vertoning van deze film in, en sprak ik over de Congolese vrouwen die ik leerde kennen in het land zelf. Vrouwen die niet bij de pakken neerzitten, maar terugvechten. Soms letterlijk: ik begon met mijn mooie herinneringen aan de zondagochtenden in Bukavu, Oost-Congo, op de lessen zelfverdediging voor vrouwen en meisjes van de Congolese Vénantie. Velen in Tuschinski vroegen me na afloop naar deze opmerkelijke vrouw. Zij speelt een belangrijke rol in hoofdstuk 6 van mijn vorige boek Een nacht in een vijzel, over vrouwen in Afrika. Vandaar dat ik een foto van Vénantie in actie opdiepte uit mijn archief.
Pushing the Elephant is zaterdag om 19.30 nog te zien op de IDFA

Hoe sloppenwijken de planeet kunnen redden

23 November 2010 | 15:06 | Nieuws | Plaats een reactie
De sloppenwijk Xipamanine in de Mozambikaanse hoofdstad MaputoSoms lees je een artikel dat je zelf geschreven zou willen hebben. Milieuactivist Steward Brand schrijft over de waarde van sloppenwijken en legt uit hoe zij kunnen bijdragen tot een duurzamer planeet, in plaats van ze vooral te zien als bedreiging ervan. uit het stuk: '...steden hebben meer te bieden dan banen. Ze leiden tot een gedaanteverandering: in de sloppen net zo goed als in de kantoortorens en de groene buitenwijken verandert de stad mensen van dorpeling in stadsbewoner tot wereldburger.'
Lees het artikel (in het Engels)

Twitteractie: win een boek!

21 November 2010 | 12:23 | Boek | Plaats een reactie
Win een exemplaar van Gin-tonic & cholera bij Ode en Hetkanwel.netDe komende weken in Ode en op Hetkanwel: mijn serie Ode aan de stad. Niet alleen interessant om te lezen, maar ook nog een kans om een exemplaar te winnen van Gin-tonic & cholera! Wekelijks worden twee boeken uitgeloofd voor de origineelste tweets naar aanleiding van mijn Ode aan de stad. Reageer op Twitter op de aflevering van deze week, onder #gintonicencholera. De jury zal alle tweets met deze hashtag per week beoordelen en maakt de winnaars steeds bekend bij de volgende aflevering.
Ga naar mijn twitteraccount

Slumming in De Balie

18 November 2010 | 20:31 | Nieuws, Boek | Plaats een reactie
Slums! Avond over sloppenwijkenNiemand wil er wonen en overheden willen ze niet hebben: sloppenwijken. Toch wonen er meer dan een miljard mensen in dit soort ongeplande stedelijke gebieden, éénderde van alle stadsbewoners wereldwijd. Op 23 november zit ik in de talkshow Slums! van De Balie, samen met Joop de Wit (antropoloog en docent bij het Institute of Social Studies, Den Haag) en Nico Keijzer (Slum Dwellers International). Hoe werkt het wonen en leven in een wijk zonder regels, veiligheid en voorzieningen?
dinsdag 23 nov vanaf 20.30 uur, De Balie, Amsterdam
Ook te koop die avond: mijn boek Gin-tonic & cholera

Help een land zichzelf te helpen

17 November 2010 | 17:16 | Nieuws | Plaats een reactie
Volkswijk Saïo in de Congolese hoofdstad Kinshasa'Dit is géén pleidooi voor opheffing van ontwikkelingssamenwerking. Het is wel een oproep de discussie hierover te voeren met een bredere blik dan alleen die op de weldoeners en hulpontvangers in den vreemde.' Aldus begint mijn opiniestuk in de Volkskrant van gisteren. Menigeen las glorieus over de eerste regel heen, maar desalniettemin is er toch wel een aardig debat ontstaan op de opiniepagina van de Volkskrant online.
Lees mijn stuk en de reacties

Journalistieke juweeltjes

01 November 2010 | 10:08 | Nieuws | Plaats een reactie
Telling True Stories. A Nonfiction Writer's Guide, Harvard 2007Iedere schrijver heeft wel een paar inspiratiebronnen waar hij of zij steeds op teruggrijpt, in tijden van acute writer's block of gewoon behoefte even te kijken hoe een ander het ook weer deed. Op verzoek van de FreeLancers Associatie heb ik mijn top drie van deze juweeltjes op een rij gezet.
Mijn journalistieke juweeltjes