'Ze willen alleen onze chocola en koffie'

28 Februari 2011 | 11:08 | Nieuws | Plaats een reactie
'De journalistiek moet geen partij kiezen, maar niet een situatie waarbij een volk een nota bene democratisch weggestemde president probeert te verdrijven in het verdomhoekje zetten.' In Met het oog op morgen pleitte ik gisteravond voor meer evenwicht in de berichtgeving over de gebeurtenissen op het Afrikaanse continent. Waarom horen we zo weinig over Ivoorkust? Tegen John Jansen van Galen, die me vroeg of de Ivorianen de aandacht missen, legde ik uit dat de gebrekkige aandacht het idee bevestigt dat het Westen niet is geïnteresseerd in het lot van een Afrikaans volk. 'Ze willen alleen onze chocola en koffie', redeneren de meeste jongeren in Ivoorkust. Of het dan de taak is van de journalistiek om revoltes te steunen? Natuurlijk niet, zei ik: 'De professionele journalist moet verslag doen van belangrijke gebeurtenissen, dat is Ivoorkust.'
Beluister het interview, ik kom na 25 minuten aan het woord

Tijd voor de Afrikaanse Oscars

27 Februari 2011 | 13:25 | Nieuws | Plaats een reactie
Affiche van Afrika's grootste filmfestival met op de voorgrond Fespaco's 'Oscar'Niet alleen Hollywood is in de ban van de film dezer dagen. Het Afrikaanse continent wacht met spanning op de uitreiking van zijn eigen Oscars. Fespaco, het grootste filmfestival van Afrika, is dit weekend begonnen in Ouagadougou. De hoofdstad van Burkina Faso, het allerarmste land in de regio, is al sinds 1969 het toneel van dit tweejaarlijkse cinemaspektakel. De komende week wordt bekend wie de felbegeerde Fespaco-onderscheidingen winnen. De Afrikaanse Oscar is een beeld van de strijdster Yennenga, een prinses uit de geschiedenis van het West-Afrikaanse Mossi-volk, op haar paard.
(meer)

Richt die camera ook eens onder de Sahara

26 Februari 2011 | 09:13 | Artikelen | Plaats een reactie (6)
NRC Handelsblad 25 februari 2011De tekst van mijn opiniestuk gisteren in NRC Handelsblad
In januari was ik in Burkina Faso, niet ver van de Ivoriaanse grens. Daar zag ik de ingrijpende persoonlijke en economische gevolgen van de crisis in het naburige land voor de hele regio. De zittende president Laurent Gbagbo weigert er op te stappen, ook al verloor hij de verkiezingen, en regeert Ivoorkust sindsdien met geweld en terreur. Protesteerders en aanhangers van de tegenkandidaat worden gemarteld en vermoord. Gisteren nog werd een demonstratie in hoofdstad Abidjan beantwoord met geweervuur en explosies.

Heel even haalde Ivoorkust de westerse krantenkolommen. Toen werd de aandacht verlegd naar Tunesië, waar ook een volk in opstand kwam. Ik haalde er mijn schouders over op, bekend met het mechanisme dat in de media in de regel slechts plaats is voor één verhaal uit Afrika. Bovendien was ik al lang blij dat er nu eens Afrikaanse nieuws de voorpagina's beheerste. Totdat ik bij terugkomst constateerde dat de gebeurtenissen in Egypte, Tunesië en Marokko uitsluitend worden geschetst als een Arabische kwestie. Alsof deze landen geen deel uitmaken van het Afrikaanse continent.
(meer)

Ook de Burkinezen eisen nu gerechtigheid

25 Februari 2011 | 11:02 | Nieuws | Plaats een reactie
Gelijkheid, waarheid, gerechtigheid, eisen de demonstranten in Koudougou, Burkina Faso (foto lefaso.net)De revolutionaire vlam lijkt nu ook overgewaaid naar Burkina Faso, het allerarmste land van West-Afrika. Na de dood van student Justin Zongo gingen zijn medeleerlingen deze week de straat op in Koudougou, een stad een kleine honderd kilometer ten westen van hoofdstad Ouagadougou. Volgens hen overleed Zongo aan de gevolgen van mishandeling door de politie. De autoriteiten houden het erop dat Zongo bezweek aan een hersenvliesontsteking. De jongerendemonstraties, waarbij al verschillende doden vielen, groeiden uit tot een veel groter protest tegen de ongelijkheid en het onrecht in Burkina. Ook de hoofdstad en andere steden zijn inmiddels het toneel van protesten. Burkina Faso is ondanks zijn armoede een land dat bekend staat als politiek stabiel. Dat wil in de praktijk zeggen dat militair Blaise Compaoré, al 24 jaar president, de touwtjes van het land strak in handen heeft. Zou zelfs West-Afrika's vriendelijkste bevolking nu in opstand komen tegen een bewind dat de elite rijk maakt, en de massa's arm?
Klik hier voor filmpje uit Koudougou