Een blauwdruk van toekomstig Afrika

30 Maart 2011 | 15:24 | Nieuws | Plaats een reactie (3)
Afrikaans straatbeeld - oplossingen en toekomstvisies in het Afrika Museum in Berg en Dal.Rond 2025 woont meer dan de helft van de ruim 1 miljard Afrikanen in en rond een stad. Net als andere wereldsteden kampen Afrikaanse steden met vraagstukken rond afvalverwerking, het tekort aan woningen en het gebruik van de openbare ruimte. Hoe zou Afrika met deze problemen kunnen omgaan? Het Afrika Museum en African Architecture Matters vroegen Afrikaanse architecten en ontwerpers een blauwdruk van toekomstig Afrika te maken. Ik was een van de juryleden voor deze ontwerpwedstrijd. De beste ontwerpen zijn vanaf 1 april te zien in de tentoonstelling Blueprints of Paradise. Ook mijn boek over het Afrikaanse stadsleven, Gin-tonic & cholera, maakt deel van uit van de expositie. In de door Equipe Amsterdam ontworpen Mobile Expo prijkt materiaal dat ik vergaarde in de Afrikaanse steden waarin ik woonde: Luanda, Bukavu, Ibadan, Jinja, Maputo en Bobo-Dioulasso.
Blueprints of Paradise, Afrika Museum, Berg en Dal, 1 april - 31 oktober

De onzichtbare zoon

26 Maart 2011 | 07:58 | Nieuws | Plaats een reactie (2)
De roman gebaseerd op Zahra's levensverhaal die de aanleiding was voor mijn radiodocumentaire.'In welk Afrikaans oord zit je momenteel?' mailde iemand me laatst. Mijn antwoord: 'Ik bivakkeer in het exotische Den Helder...' De afgelopen maand heb ik gewerkt aan mijn eerste radiodocumentaire, en die speelt deels in deze Noord-Hollandse kustplaats. Een volledige trendbreuk is het overigens niet: indirect gaat het verhaal tóch weer over Afrika. In De onzichtbare zoon vertelt de Somalische moeder Zahra hoe ze haar zoon op de rails probeert te houden. Deze documentaire voor VPRO's Holland Doc is mijn allereerste radioproductie ooit. Nieuwsgierig? Aanstaande zondagavond is het resultaat te beluisteren bij op Radio 1 en daarna via de Holand Doc website.
Zondagavond 27 maart om 21.00 uur op Radio 1: De onzichtbare zoon

Kafka in Congo

25 Maart 2011 | 14:30 | Nieuws | Plaats een reactie
Kafka au Congo, een film van Marlène Rabaud en Arnaud Zajtman (2010)Geld voor een advocaat heeft ze niet, dus probeert de Congolese Gorette Mawazu zelf haar recht te halen op haar illegaal bezette stuk land. 15 jaar stuurt het Congolese rechtsysteem haar al van het kastje naar de muur. Mawazu's zaak vertelt in de documentaire Kafka in Congo in het klein wat er schort aan justitie in de Democratische Republiek Congo. In Mawazu's woorden: 'Er is geen gerechtigheid in Congo'. Aanstaande zondag vertoont het Movies that Matter Festival deze documentaire, waarna ik een debat leidt over democratie en recht in het Centraal-Afrikaanse land. De Congolese Mawazu weet uiteindelijk toch een pro deo advocaat te krijgen. Maar om daarvoor in aanmerking te komen, moet ze wel eerst driehonderd dollar neertellen voor een 'armoedecertificaat'.
Zondag 27 maart, 13.00, Movies that Matter, Filmhuis Den Haag zaal 6