Hoezo gerechtigheid?

29 November 2011 | 18:09 | Nieuws | Plaats een reactie
Het derde deel van de trilogie van de zusjes Van Velzen over het effect van seksueel geweld in D.R. Congo.'Alle journalisten hebben dezelfde onderwerpen op hun schrijfblok als ze in Oost-Congo aankomen: verkrachting, gorilla's en kindsoldaten.' Deze observatie van een vriend uit Bukavu is te lezen in mijn boek Gin-tonic & Cholera. Hij zat er niet ver naast. Ook ik heb geschreven over het wijdverbreide seksuele geweld in Congo en ben zoals zo veel journalisten in het inmiddels beroemde Panzi-ziekenhuis geweest waar de slachtoffers worden behandeld. Hun leed is bijna onbeschrijflijk en het is goed dat de roep om gerechtigheid voor deze slachtoffers inmiddels internationaal klinkt. Maar de wereldwijde aandacht voor dit aspect van het probleem heeft zijn nare neveneffecten, zoals de Nederlandse filmmaaksters Ilse en Femke van Velzen tonen in hun nieuwste doumentaire Justice for Sale. Ze volgen de zaak van Masamba, beschuldigd van verkrachting. Hun film stelt de vraag wat een beroep op gerechtigheid betekent in een land waar het recht kan worden gekocht.

Telefoonstrategieën

13 November 2011 | 04:52 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie
Liever hang ik rond in deze filmkiosk bij Ojuelegba in Lagos dan dat ik achter beroemdheden aanhol.Ineens weet ik weer waarom ik me altijd ver heb gehouden van celebrity journalistiek. Te weinig geduld voor beroemdheden. Maar momenteel werk ik in Lagos aan een reportage over de filmindustrie en moet ik ze wel te pakken zien te krijgen. En dat vereist in Nigeria nogal wat strategische planning. Een mobiel nummer alleen is niet genoeg: in de regel nemen belangrijke mensen - en lui die zich belangrijk voelen - hun telefoon niet op als ze het nummer van de beller niet herkennen. Het is dus zaak een bekende van betreffende grootheid op te snorren en vanaf diens telefoon het eerste contact te maken. Hoewel een sms met je buitenlandse naam ook nog wel eens interesse kan opwekken. Zo gaat een flink deel van mijn tijd op aan het uitdenken van telefoonstrategieën.
(meer)

Lagos drive to impress-lijst

06 November 2011 | 08:24 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie (2)
Nummer één op de drive to impress-lijst van de Nigeriaanse hoofdstad.Voor een Toyota Prado maak je je uit de voeten. Dat weet iedere voetganger in Lagos. Te voet ben je hier sowieso rechteloos, maar voor sommige auto's moet je harder wegspringen dan voor andere. En de Prado staat bovenaan deze lijst. Wie een Prado rijdt, is een grote jongen. De ministers, ceo's en bankdirecteuren, ze rijden er allemaal in. Maar dan wel in het allernieuwste model. Het vehikel waarin je je verplaatst is in de grootste stad van Nigeria onmisbaar deel van je imago. Goede tweede op de drive to impress-lijst is de Toyota Camry, die de bijnaam muscle heeft, spierbundel. En sinds de immens populaire gouverneur van de staat Lagos in een Range Rover van A naar B gaat, kun je je als big oga ook in deze terreinwagen weer vertonen. Maar o wee als je rijdt in wat ze hier Pure Water noemen: de personenwagens die je net zo frequent ziet in de straten van Lagos als de zakjes water van het gelijkluidende merk die Lagocians aan de mond zetten. Dat zijn auto's voor schooljongens. Een voetganger gaat daarvoor alleen maar opzij omdat hij nog lager op de statusladder staat dan zo'n rijdend stuk blik, maar respect dwing je in een Pure Water niet af.

Waarom er ook Angolezen zijn die terug willen

04 November 2011 | 06:24 | Nieuws | Plaats een reactie
De discussie over het terugsturen van de Angolese Mauro naar Angola heb ik met gemengde gevoelens gevolgd. Laat ik voorop stellen dat ik het onmenselijk vind een adolescent die je hier hebt laten opgroeien terug te sturen naar waar hij dan ook vandaan komt. Kwestie van mensenrechten. Maar evengoed herken ik me niet in het beeld dat wordt geschetst van Angola als de hel op aarde. Sterker nog: er zijn momenteel heel veel van Mauro's landgenoten die vrijwillig terugkeren naar het Zuid-West Afrikaanse land. Angola heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld en als je de juiste mensen kent, liggen de kansen er voor het oprapen. Het NOS Journaal op Drie interviewde me hierover.
Naar NOS op Drie