Menu

'Tuurlijk weten we dat het kerstmis is'

23 December 2011 | 23:15 | Nieuws | Plaats een reactie (1)
Had nooit goed gekeken naar de originele hoes van de single - knap hopeloos zeg.'Wilde hij gewoon zeggen dat Afrikanen stom waren? Natuurlijk wisten we het.' De Zuid-Afrikaanse zanger Boomtown Gundane heeft zich altijd gestoord aan het nummer Do They Know it's Christmas. Midden jaren tachtig werden met deze single miljoenen Britse ponden ingezameld ter bestrijding van de honger in Ethiopiƫ. Het Bob Geldof-project zette de nieuwe trend van beroemdheden die zich inzetten voor ontwikkelingshulp. Na 28 jaar is er eindelijk een Afrikaans antwoord op de song van Band Aid. The single heeft de toepasselijke titel Yes we do (Jaha, we weten het) en zou deze maand gelanceerd zijn in Kaapstad. De opbrengst gaat naar Britse scholen voor alfabetisering, voorbehoedmiddelen en het bijbrengen van discipline. Niet op zoek gaan naar de mp3 nu. Het liedje bestaat niet, noch de uitgesproken zanger Gundane. Het is een hoax. Maar wel een hele leuke waar velen zijn ingetrapt. Blijkbaar is er behoefte aan een antwoord op dat nummer van Geldof. Nu is het wachten op een Afrikaanse band die hierop inspeelt en het liedje daadwerkelijk maakt.

Hervonden genot

09 December 2011 | 14:25 | Nieuws | Plaats een reactie (12)
Met een operatie van nog geen twintig minuten wordt de clitoris hersteld.We hadden het er al vaak over gehad. Nu hakte ze de knoop door. Mijn goede Burkinese vriendin, in haar jeugd besneden en daardoor beroofd van haar clitoris, besloot begin dit jaar dat ze de hersteloperatie zou ondergaan. Ze vroeg of ik erbij wilde zijn om het vast te leggen, 'om andere vrouwen die het overwegen te laten zien hoe het is.' Samen gingen we naar de kliniek in Ouagadougou, waar de gynaecoloog in nog geen twintig minuten haar clitoris reconstrueerde. Voorbereiding en herstel duurden langer en omvatten vele, soms hilarische, gesprekken over seksualiteit, klaarkomen en masturbatie.
Meer weten?
- Ik schreef erover in Opzij en het Amerikaanse MS Magazine.
- Op 10 december vertelde ik erover in de TROS Nieuwsshow.
- Voor de video: klik op 'meer'.

(meer)

Congo's gouden toekomst

05 December 2011 | 15:40 | Nieuws | Plaats een reactie
Opkoper op de goudmijn meet het aangeboden goud nadat hij de zuiverheid heeft bepaald.Geen land ter wereld dat zo met bodemschatten is gezegend, en geen land ook ter wereld dat daar de afgelopen eeuwen zo onder heeft geleden. De geschiedenis van de Democratische Republiek Congo is onlosmakelijk verbonden met de behoefte aan grondstoffen op de wereldmarkt. Of het nou rubber was, goud, uranium of coltan: zodra de economie er om vroeg bleek het Centraal-Afrikaanse er in haast onmetelijke hoeveelheden over te beschikken. Met alle ellende voor de plaatselijke bevolking van dien. Op 8 december interview ik schrijver David van Reybrouck over de rol van de handel grondstoffen in het Congolese heden en verleden. Ook Jaime de Bourbon Parme (Speciaal Vertegenwoordiger Natuurlijke Hulpbronnen Ministerie van Buitenlandse Zaken) en Joost van Puijenbroek (IKV Pax Christi) mengen zich daarna in het debat dat is georganiseerd door het Afrika Studiecentrum in samenwerking met Buitenlandse Zaken.
Donderdag 8 december, 15.00-17.00, Perscentrum Nieuwspoort, Den Haag