Menu

Bonencake - een liefdesaffaire

22 April 2012 | 16:54 | Nieuws | Plaats een reactie
Moin moin. Kun je me voor wakker maken.Het is Nigeria's best bewaarde geheim en zou net zo'n succesvol exportproduct kunnen zijn voor dit land als aardolie: moin moin, of gestoomde bonencake. De eerste keer dat ik het proefde, was ik op slag verliefd. Zoet, pittig, romig en zijdezacht... Bovendien gezond en met ingrediƫnten die je welhaast overal op aarde kunt krijgen. Mijn OneWorldblog van deze week gaat over mijn liefdesaffaire met moin moin. Maar praten over eten is net als praten over seks: uiteindelijk wil je het toch ervaren. Hieronder mijn recept.
(meer)

Blanke sekstrofee

16 April 2012 | 21:09 | Nieuws | Plaats een reactie
Op de achtergrond Oyingbo Market op het vasteland van Lagos.De dikke man fluistert iets in mijn oor, maar de monsterventilatoren op het gladgeschoren gazon maken zo veel herrie dat ik hem niet kan verstaan. Hij spreekt luider. Zijn stem piept verrassend, alsof iemand hem de keel dichtknijpt.
'Ik kan je best helpen met de huur, weet je. Je hoeft echt niet op het Lagos Mainland te wonen.'
Een vrouw zijn in Nigeria houdt in dat je een groot deel van de tijd wordt beschouwd als seksobject. Tel daar een blanke huidskleur bij op, hoe je er ook uitziet, en je wordt ook nog eens een sekstrofee.
Lees mijn blog op OneWorld.nl

Geanimeerde scheldkannonades

06 April 2012 | 08:24 | Nieuws | Plaats een reactie (2)
Bestuurders van taxi's (en busjes) in Lagos zijn berucht om hun scheldpartijen.'Bastaard! Beest! Jij idioot!' De volgende uitroepen van de taxichauffeur ontgaan me, want hij gaat over in het Yoruba, de taal die veel inwoners van Lagos spreken. Aan zijn gelaatsuitdrukking en intonatie te merken, zijn ze op zijn minst even beledigend als zijn tirade in het Engels. In zijn ogen had zijn tegenligger hem voorrang moeten geven. Het spreekt voor zich dat deze chauffeur daar heel anders over denkt, iets dat die op zijn beurt uitdrukt in al net zo krenkende beschimpingen. De twee zetten hun geanimeerde scheldkannonade minutenlang voort. Het deert ze niets dat het verkeer achter hen opstroopt tot een dubbelloopse file in dit zijstraatje in Surulere nabij het universitaire ziekenhuis. Dan trekken ze op en gaan hun eigen weg, alsof er niets is gebeurd.
De kunst van het kwaad worden in Lagos: lees mijn blog op OneWorld.nl

Bier in de morgen

03 April 2012 | 19:14 | Nieuws | Plaats een reactie
Mikkey laat meteen een STAR aanrukken.'Funkeeee!' Meteen als ik de hoek van de straat omsla, hebben ze me in de gaten. De bewoners van dit stukje Ebute-Metta zijn me niet vergeten. Kleine Gbenga komt het gangetje uitrennen waar zijn moeder zijn nek met talkpoeder stond te bewerken. 'Auntie Funke!' Als hij grijnst zie ik een gat tussen zijn melktanden. Ik denk aan mijn oudste nichtje in Amsterdam dat ook tanden aan het wisselen is. Ze zijn even oud. Mikkey, een van de straatvaders, laat een fles STAR-bier voor hem en mij aanrukken. Ook al is het 's ochtends half twaalf, ik weiger niet.
Lees mijn blog Hoe Femke Funke wordt