Menu

Een 'overvaller' in pyjama

06 Oktober 2013 | 14:49 | Artikelen | Plaats een reactie
Mijn nieuwe serie Nigeria's recht en krom loopt bij OneWorld.nl.Mijn nieuwe serie over de rechtspraak in Nigeria is in september van start gegaan. De Nederlandse versie is te volgen in OneWorld.nl en heeft als titel 'Nigeriaans recht en krom'. Na het afronden van de vorige serie–Hoe Femke Funke wordt–peinsde ik lang over hoe nu verder te schrijven over Nigeria. Toen herinnerde ik me hoe veel plezier ik beleefde aan de rechtbankverslagen die ik maakte als beginnend journalist bij De Gelderlander, en hoe veel ik daarvan leerde. Het deed me realiseren dat er geen betere manier is een land te leren kennen en een samenleving te portretteren.
Lees de eerste aflevering van Nigeria's recht en krom

Een geslaagde migrant eet patatten

07 Juni 2013 | 18:05 | Artikelen | Plaats een reactie (2)
Chika en ik toasten op haar Nigeriaans literaire prijs.Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, was Chika Unigwe de migrant. In Turnhout, waar de Nigeriaanse schrijfster woont met haar Belgische echtgenoot en vier zoons, interviewde ik haar over een van haar boeken. Vijf jaar later zijn de rollen omgedraaid. Ik ben verhuisd naar Lagos, Nigeria's grootste stad, en Chika komt me opzoeken. Aanleiding om onze bevindingen als vreemdeling eens naast elkaar te leggen. 'Dat je patatten eet, vinden de Belgen vanzelfsprekend.'
Lees mijn interview met Chika Unigwe in OneWorld.

Stadse dilemma's

23 Februari 2013 | 12:47 | Artikelen | Plaats een reactie
NRC Handelsblad 23 februari 2013, Z&Z, p 24/25Een booming miljoenenstad met een economie die overuren draait. De stedelijke ontwikkeling van Lagos, Nigeria's grootste stad, brengt dilemma's met zich mee. Een van die vraagstukken is wat te doen met de sloppenwijken. Gooi je ze plat, of probeer je ze te verbeteren? In de vissersgemeenschap van Makoko, de beroemdste sloppenwijk van Lagos gebouwd op palen in het water, probeert een in Amsterdam gevestigde Nigeriaanse architect op te bouwen, terwijl andere de slopershamer op de wijk loslaten.
Lees mijn artikel in NRC over Makoko op het water

Hoe het is om Funke te worden

11 Februari 2013 | 10:59 | Artikelen | Plaats een reactie
Een achterstallige website betekent niet dat ik niet aan het werk ben. De column Hoe Femke Funke wordt verschijnt geregeld op OneWorld.nl. Alle aspecten van mijn nieuwe leven in Lagos, Nigeria passeren de revue, van de uit de duim gezogen elektriciteitsrekening tot de Nigeriaanse keuken. Daarnaast verschijnt de serie in het Engels op verschillende Nigeriaanse websites. Femke becomes Funke is een bezoek waard, ook al heb je de columns al in het Nederlands gelezen: de commentaren van de Nigerianen liegen er niet om en vertellen veel over de toestand in het volkrijkste land van Afrika.
Check Femke becomes Funke op deze websites:
YNaija -- Premium Times Nigeria -- Citizensplatform

Richt die camera ook eens onder de Sahara

26 Februari 2011 | 09:13 | Artikelen | Plaats een reactie (6)
NRC Handelsblad 25 februari 2011De tekst van mijn opiniestuk gisteren in NRC Handelsblad
In januari was ik in Burkina Faso, niet ver van de Ivoriaanse grens. Daar zag ik de ingrijpende persoonlijke en economische gevolgen van de crisis in het naburige land voor de hele regio. De zittende president Laurent Gbagbo weigert er op te stappen, ook al verloor hij de verkiezingen, en regeert Ivoorkust sindsdien met geweld en terreur. Protesteerders en aanhangers van de tegenkandidaat worden gemarteld en vermoord. Gisteren nog werd een demonstratie in hoofdstad Abidjan beantwoord met geweervuur en explosies.

Heel even haalde Ivoorkust de westerse krantenkolommen. Toen werd de aandacht verlegd naar Tunesië, waar ook een volk in opstand kwam. Ik haalde er mijn schouders over op, bekend met het mechanisme dat in de media in de regel slechts plaats is voor één verhaal uit Afrika. Bovendien was ik al lang blij dat er nu eens Afrikaanse nieuws de voorpagina's beheerste. Totdat ik bij terugkomst constateerde dat de gebeurtenissen in Egypte, Tunesië en Marokko uitsluitend worden geschetst als een Arabische kwestie. Alsof deze landen geen deel uitmaken van het Afrikaanse continent.
(meer)

Een zonniger bril

27 Januari 2010 | 15:07 | Artikelen | Plaats een reactie (1)
Libelle van deze week met Afrika-dossier dat opent met mijn essay22 pagina's telt 's lands grootste vrouwenblad Libelle deze week maar liefst uit voor een dossier over Afrika. Het openingsessay 'Tijd voor een positievere invalshoek' is van mijn hand. Uit mijn essay: 'Vergelijk het met een vreemdeling die Nederland beschrijft als het land met twee politieke moorden het afgelopen decennium, waar de zuigelingensterfte een van de hoogste is van Europa en er met Oud en Nieuw honderden burgers preventief de cel in moeten waarna alsnog tientallen auto's in brand gaan. We zouden ons niet rechtvaardig gerepresenteerd voelen met zo'n eenzijdige voorstelling. Toch zijn dit het soort gegevens waarop wij ons beeld van Afrika baseren.'
(meer)

Een villa in arm Mozambique

27 Oktober 2009 | 14:01 | Nieuws, Artikelen | Plaats een reactie
Een van de nieuwe buren van Lex en Max op Mozambikaans schiereiland Machangulo (Foto Mauro Pinto)Waarom wordt er zo moeilijk gedaan over de villa van het kroonprinselijk paar in Mozambique? Zakendoen in een arm land is kennelijk nog steeds lastiger uit te leggen dan het doneren van een kindertehuis. Lees mijn commentaar in Onze Wereld, het maandblad waarvan ik vanaf nu vaste commentator ben. Vorige zomer was ik met Mozambikaanse fotograaf Mauro Pinto op het schiereiland waar Willem Alexander en Máxima hun vakantiehuis laten bouwen. Voor Maandblad M van NRC Handelsblad schreef ik een reportage, over het ongerepte duingebied waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en zijn bewoners, die niets liever willen dan dat dit verandert.

Van stoere soldaten en laffe politici

06 Februari 2009 | 09:50 | Artikelen | Plaats een reactie
Ublad, 5 februari 2009De inzet is hoog bij internationale vredesmissies: er staan immers levens op het spel. Maar als het fout loopt geven de verantwoordelijken vaak niet thuis. Militair historicus Christ Klep onderzocht hoe politici, ambtenaren en militairen na drie ontspoorde missies in Somalië, Rwanda en Srebrenica hun straatje probeerden schoon te vegen. Hij schetst een ontluisterend beeld van politiek, ambtelijk en militair ontwijkend gedrag waardoor volgens de wetenschapper de hoofdvraag onbeantwoord bleef wie je nou eigenlijk kunt aanspreken op het mislukken van een vredesmissie. Over de getrokken lessen voor de toekomst is Klep somber: 'Als het in Afghanistan heel erg mis zou gaan, zou het reactiepatroon weer precies hetzelfde zijn.'
Lees mijn interview met Klep in het Ublad

Luanda: de duurste stad

09 Januari 2009 | 18:57 | Artikelen, Op reis | Plaats een reactie
Straatscene in LuandaEen maand in Luanda, de hoofdstad van Angola, werd een van de duurste verblijven uit mijn journalistieke loopbaan. Niet alleen voor westerlingen is het leven in het Zuidelijk Afrikaanse land prijzig: ook de gemiddelde Angolees moet veel geld neertellen voor zijn eerste levensbehoeften. En dat terwijl het merendeel van de bevolking straatarm is. Waarom het leven in de allerarmste landen soms zo onbetaalbaar? In Onze Wereld ging ik op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Weer op weg

01 November 2008 | 16:07 | Artikelen, Op reis, Boek | Plaats een reactie
Congolees stilleven op tafel thuis bij een vriendin, met als basisingrediënt een fles ijskoude PrimusNa anderhalve week duimendraaien in de Congolese hoofdstad kan ik eindelijk weg. Maandag vlieg ik naar Bukavu, Zuid-Kivu. De afstand van tweeduizend kilometer tussen mij en het gebied waar het allemaal te doen is, begon behoorlijk te frusteren. Hoewel ik oude vrienden in Kinshasa uitgebreid heb getroffen, een artikel kon afmaken en heerlijk heb liggen luieren aan het zwembad, ben ik wel ernstig toe aan verplaatsing. Voor mijn boek zal ik aan de slag gaan in Bukavu. Vanaf de overkant van het Kivu-meer zal ik ondertussen vanzelfsprekend de ontwikkelingen in Goma scherp in de gaten houden. De strapatsen van generaal Nkunda zullen Oost-Congo en de rest van de wereld nog wel een poosje bezighouden.
Lees in nrc.next wat ik ga doen in Bukavu