Menu

Koning van de barraca's

01 Juli 2014 | 11:50 | Boek | Plaats een reactie (2)
Uit de najaarsaanbiedingsfolder van Ambo|AnthosDaniel is de koning van de barraca’s in Maputo. Met een Amstel-biertje in de hand, zijn haar in dreads, flaneert hij van bar naar bar, en vooral van vrouw naar vrouw. Zijn prooi: blanken met hart voor Afrika. Als hij de Portugese Cristina ontmoet, lijkt zijn toekomst verzekerd. Cristina is grootgebracht met de woorden ‘wie het minder heeft dan jij, moet je helpen’ en werkt als vrijwilliger bij een stichting voor straatkinderen in Mozambique. Op het eerste gezicht lijken ze een koppel dat alle clichés bevestigt, maar misschien vormen Daniel en Cristina wel een uitzondering.
(meer)

Inspirerend gezelschap

21 Mei 2012 | 09:34 | Boek | Plaats een reactie
Een koffie en een pastel de nata - mijn schrijfgezelschap op het terras in Lissabon.Wat JK Rowling, Ernest Hemingway en ik gemeen hebben? Niet de verkoopcijfers, nee. Maar wel onze favoriete locatie om te schrijven: cafés. Dat Rowling haar eerste Harry Potter produceerde in een horecagelegenheid was genoeglijk bekend, evenals de Parijse établissementen waar Hemingway The Sun Also Rises schreef. Maar ik ben er pas onlangs achter gekomen dat ik beter schrijf in de kroeg. Het heeft te maken met leven om je heen, genoeg om je te inspireren maar onpersoonlijk genoeg om je voor af te kunnen sluiten. Voor mijn derde boek met als werktitel 'Dreadlocks', ben ik in Lissabon, waar het verhaal zich deels afspeelt. Met een kleine reisbeurs van het Letterenfonds kan ik voor deze roman research doen op locatie. Daarnaast schrijf ik iedere ochtend duizend woorden, gezeten op een eenvoudig terras waar ze inmiddels weten hoe ik mijn koffie drink en het niet erg vinden dat ik tot het middaguur blijf zitten.

Puur toeval

06 Februari 2012 | 09:42 | Boek | Plaats een reactie (1)
Op een zonnig Mozambikaans strand kreeg ik de eerste inspiratie voor mijn roman.Na jaren journalistiek en twee non-fictie boeken schrijf ik een roman. Waarom? Het begon vorige zomer in Lagos op een literaire workshop waarvan ik verslag deed voor ZAM Magazine, met een uitspraak van de Nigeriaanse auteur Chimamanda Adichie – koningin van de oneliners over creatief schrijven. Ze stelde schrijvers meer te vertrouwen wanneer deze fictie schreven, dan non-fictie. In fictie, zei ze, hoef je de mensen over wie je schrijft minder te beschermen. Toen begon het mij te dagen: het thema interculturele relaties moet ik behandelen door middel van fictie! Het onderwerp lag al jaren te sudderen in mijn hersenpan, sinds ik voor het eerst in Afrika belandde - in Mozambique om precies te zijn - tien jaar geleden, en zag wat er gebeurde tussen Westerse vrouwen en Afrikaanse mannen. Door de jaren heen ben ik getuige geweest van zo veel romances, tragedies en grote en kleine incidenten, dat ik er een bibliotheek over vol zou kunnen schrijven. Verhalen over liefde, macht, gender, verraad, misverstanden, cultuurschokken en geld. Maar ik heb nooit het vertrouwen willen beschamen van de betrokkenen, dus bleef het idee altijd in de ijskast. Tot Adichies opmerking. Toen zijn de hoofdpersonen van mijn eerste roman geboren: Daniel, half Zimbabweaans, half Mozambikaans, en de Portugese Cristina. En alle overeenkomsten met werkelijk bestaande personen berusten op puur toeval.
Klik hier om mijn artikel te lezen over de Farafina Trust Creative Writing Workshop in Lagos

Gin-tonic & Cholera: Tweede druk!

04 Augustus 2011 | 12:25 | Boek | Plaats een reactie (4)
Gin-tonic & Cholera, over het Afrikaanse stadsleven, weer verkrijgbaar vanaf 11 augustusGoed nieuws voor wie de afgelopen weken tevergeefs probeerde aan mijn boek Gin-tonic & Cholera te komen: de tweede druk komt eraan! Het boek over het stadsleven in Afrika was helemaal uitverkocht en ligt nu bij de drukker voor een nieuwe oplage. Op 11 augustus ligt Gin-tonic & Cholera weer in de winkels en is het ook weer verkrijgbaar via bol.com en andere internetsites. Dus niet in de verleiding komen dat tweedehands-exemplaar bij Bol aan te schaffen voor een kleine veertig euro (!), gewoon wachten tot 11 augustus. Dan kost het boek nieuw de helft van de prijs.

Twitteractie: win een boek!

21 November 2010 | 12:23 | Boek | Plaats een reactie
Win een exemplaar van Gin-tonic & cholera bij Ode en Hetkanwel.netDe komende weken in Ode en op Hetkanwel: mijn serie Ode aan de stad. Niet alleen interessant om te lezen, maar ook nog een kans om een exemplaar te winnen van Gin-tonic & cholera! Wekelijks worden twee boeken uitgeloofd voor de origineelste tweets naar aanleiding van mijn Ode aan de stad. Reageer op Twitter op de aflevering van deze week, onder #gintonicencholera. De jury zal alle tweets met deze hashtag per week beoordelen en maakt de winnaars steeds bekend bij de volgende aflevering.
Ga naar mijn twitteraccount

Slumming in De Balie

18 November 2010 | 20:31 | Nieuws, Boek | Plaats een reactie
Slums! Avond over sloppenwijkenNiemand wil er wonen en overheden willen ze niet hebben: sloppenwijken. Toch wonen er meer dan een miljard mensen in dit soort ongeplande stedelijke gebieden, éénderde van alle stadsbewoners wereldwijd. Op 23 november zit ik in de talkshow Slums! van De Balie, samen met Joop de Wit (antropoloog en docent bij het Institute of Social Studies, Den Haag) en Nico Keijzer (Slum Dwellers International). Hoe werkt het wonen en leven in een wijk zonder regels, veiligheid en voorzieningen?
dinsdag 23 nov vanaf 20.30 uur, De Balie, Amsterdam
Ook te koop die avond: mijn boek Gin-tonic & cholera

Uitverkochte launchparty mét stads Afrika

25 Oktober 2010 | 12:32 | Boek | Plaats een reactie (1)
Susan uit Jinja via Skype op de launch party van Gin-tonic & cholera (foto Ingrid Meurs)Hoe stads is de stedelijke Afrikaan? In een totaal uitverkocht Melkwegtheater lanceerde ik gisteren mijn nieuwe boek Gin-tonic & cholera, over het stadsleven in Afrika. Daar spraken we over hoe de urbanisering in Afrika mensen verandert. Ik had mijn Afrikaanse stadsvrienden erbij gehaald. De Nigeriaan Boye, bankemployee uit Ibadan, vertelde over de telefoon hoe hij jongleert met tradities. De traditionele agbada - een soort pyjamapak maar dan veel eleganter - komt alleen voor bruiloften uit de kast en verder draagt hij in zijn vrije tijd jeans en luistert naar R&B. En Susan uit Jinja vertelde via de Skype dat zij niet zo nodig hoeft te trouwen, ook al is ze 29. In het dorp zou ze dan al een oude vrijster zijn, maar zij is kieskeurig. Liever geen vent dan eentje die niet deugt, meent ze. En de Angolese rapper Das Primeiro, overgevlogen uit Luanda, legde het verband tussen alle steden waar hij heeft gewoond: Zwolle, Amsterdam, Lissabon en Luanda.
Bestel Gin-tonic & cholera bij Bol.bom

Morgen: book launch in de Melkweg!

23 Oktober 2010 | 11:41 | Boek | Plaats een reactie (1)
Zondag 24 oktober vanaf 17.00 uurEr zijn nog kaarten voor de launch party van Gin-tonic & cholera morgenmiddag, dus kom langs om 17.00 uur in De Melkweg in Amsterdam. Je maakt er kennis Boye uit Nigeria en Susan uit Oeganda, personages uit mijn boek die via Skype aanwezig zullen zijn. Angolese rapper Das Primeiro treedt op, er is muziek, een foto-expositie, een debat, er zijn Afrikaanse hapjes, kortom:: een bruisend feest mét inhoud! Kaartjes zijn te koop aan de deur of online te bestellen. Tot morgen!
Bestel kaartjes à 5 euro via TicketService UITVERKOCHT!

Waarom Oegandese vissers niet doen aan orale seks

20 Oktober 2010 | 13:59 | Boek | Plaats een reactie
Dichtbij Nederland op Radio 5Ruim een half uur aan het woord, da's weer eens andere radio. Gisteravond zat ik vanaf vijf voor half elf in de uitzending van Dichtbij Nederland op Radio 5, om te vertellen over mijn nieuwe boek. Dan heb je nog eens de tijd om uit te wijden over gesprekken met vissers in Jinja, Oeganda over orale seks en waarom zij daar niet aan doen.
Beluister de uitzending, ik kom op 25 minuten aan het woord.

Magisch moment

18 Oktober 2010 | 22:28 | Nieuws, Boek | Plaats een reactie
Gin-tonic & cholera... en vinho verdeEen magisch moment: vanavond kreeg ik het resultaat in handen van drie jaar werk. Gin-tonic & cholera is uit! Een heus boek dat ruikt naar papier en inkt en waarvan de foto van down town Luanda op de cover zo zeer het boek in trekt dat ik zelf weer zin krijg het te lezen... Maar vandaag nog even niet: ik vier de vervolmaking van mijn stadssafari thuis met mijn lief en een vinho verde. Dit feestje heb ik alvast in mijn zak! Morgen ligt Gin-tonic & cholera in de boekhandels en bij bol.com. Jippie!