Menu

Telefoonstrategieën

13 November 2011 | 04:52 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie
Liever hang ik rond in deze filmkiosk bij Ojuelegba in Lagos dan dat ik achter beroemdheden aanhol.Ineens weet ik weer waarom ik me altijd ver heb gehouden van celebrity journalistiek. Te weinig geduld voor beroemdheden. Maar momenteel werk ik in Lagos aan een reportage over de filmindustrie en moet ik ze wel te pakken zien te krijgen. En dat vereist in Nigeria nogal wat strategische planning. Een mobiel nummer alleen is niet genoeg: in de regel nemen belangrijke mensen - en lui die zich belangrijk voelen - hun telefoon niet op als ze het nummer van de beller niet herkennen. Het is dus zaak een bekende van betreffende grootheid op te snorren en vanaf diens telefoon het eerste contact te maken. Hoewel een sms met je buitenlandse naam ook nog wel eens interesse kan opwekken. Zo gaat een flink deel van mijn tijd op aan het uitdenken van telefoonstrategieën.
(meer)

Lagos drive to impress-lijst

06 November 2011 | 08:24 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie (2)
Nummer één op de drive to impress-lijst van de Nigeriaanse hoofdstad.Voor een Toyota Prado maak je je uit de voeten. Dat weet iedere voetganger in Lagos. Te voet ben je hier sowieso rechteloos, maar voor sommige auto's moet je harder wegspringen dan voor andere. En de Prado staat bovenaan deze lijst. Wie een Prado rijdt, is een grote jongen. De ministers, ceo's en bankdirecteuren, ze rijden er allemaal in. Maar dan wel in het allernieuwste model. Het vehikel waarin je je verplaatst is in de grootste stad van Nigeria onmisbaar deel van je imago. Goede tweede op de drive to impress-lijst is de Toyota Camry, die de bijnaam muscle heeft, spierbundel. En sinds de immens populaire gouverneur van de staat Lagos in een Range Rover van A naar B gaat, kun je je als big oga ook in deze terreinwagen weer vertonen. Maar o wee als je rijdt in wat ze hier Pure Water noemen: de personenwagens die je net zo frequent ziet in de straten van Lagos als de zakjes water van het gelijkluidende merk die Lagocians aan de mond zetten. Dat zijn auto's voor schooljongens. Een voetganger gaat daarvoor alleen maar opzij omdat hij nog lager op de statusladder staat dan zo'n rijdend stuk blik, maar respect dwing je in een Pure Water niet af.

Kom, kom, kom

21 Juli 2011 | 01:17 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie
Een briefje van vijftig Nigeriaanse Naira, in de volksmond 'wazo'Het klinkt als Engels, maar als je beter luistert, besef je dat je nog niet de helft er van verstaat. Het Nigeriaanse Pidgin is een volwaardige taal die voortkomt uit een verbasterd Engels gecombineerd met woorden uit de vele lokale talen. Of je nu in het zuiden, het noorden of het oosten van Nigeria bent opgegegroeid, op straat en op de markt kun je je verstaanbaar maken in deze nieuwe lingua franca. Het is een verenigende factor in een land met minstens 250 etnische groepen. Het radiostation Wazobia, dat uitsluitend uitzendt in deze taal, heeft die verbroedering in zijn naam verwerkt. Deze bestaat uit drie maal het woord 'kom'; 'wa' in het Yoruba, 'zo' in het Haussa en 'bia' in het Igbo, de drie grootste talen van Nigeria. Dat het briefje van vijftig Naira inmiddels in de volksmond ook wazobia heet, kortweg 'wazo', heeft eveneens met die drie bevolkingsgroepen te maken. Op het papiergeld ter waarde van zo'n 22 eurocent staan ze namelijk alle drie geportretteerd: rechtsvoor een Yoruba-man, links daarvan een Igbo, rechtsboven een Haussa. De vrouw helemaal links op het briefje is van onduidelijke komaf - kennelijk vonden de ontwerpers dat er omwille van de sekseverhoudingen toch op zijn minst één vrouw op het bankbiljet hoorde.

Aftredend gouverneur geeft zichzelf gouden handdruk

13 Juli 2011 | 10:34 | Op reis | Plaats een reactie
The Nation on Sunday, 10 juli 2011Drie maal een jaarsalaris schonk de aftredende gouverneur van de staat Oyo, Nigeria, zichzelf en zijn entourage als afscheidscadeau. Dat beweert tenminste zijn opvolger. De schatkist van deze staat in het Zuid-Westen van Nigeria is nu zo leeg, dat het nieuw aangetreden bestuur maar nauwelijks het sinds begin dit jaar ingevoerde minimumloon voor ambtenaren en voor bedrijven met meer dan vijftig werknemers kan betalen. Dat minimumloon is 18.000 Naira, omgerekend zo'n 85 euro. Per maand. Om het lokale geldgebrek op te vangen hebben de onlangs gekozen bestuurders op politiek niveau sinds hun aantreden niet betaald gekregen. Dit was afgelopen weekend in Ibadan, derde stad van het land en hoofdstad van Oyo State, het gesprek van de dag. Nigeriaanse volksvertegenwoordigers behoren tot de best betaalde ter wereld, maar de wettelijke verhoging van het minimumloon van hun ambtenaren hebben deze grootverdieners nog maar in een handvol staten daadwerkelijk uitbetaald.
(Bron: The Nation on Sunday, 10 juli 2011)

Krantje en croissantje in Lagos, Nigeria

29 Juni 2011 | 09:16 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie (4)
Een van de nieuwe bushaltes in Lagos, NigeriaGeheel nieuwe Afrikaanse ervaring: in de namiddagspits comfortabel met een krantje in de bus, razend over de busbaan langs het overige forenzenverkeer in de file. Gistermiddag moest ik van Ikeja, op het vasteland van Nigeria's miljoenenstad Lagos, naar een afspraak op het schiereiland waarop een deel van de stad is gebouwd. In de auto had me dat ruim een uur gekost - met mazzel. Nu kocht ik een kaartje van 170 Naira (75 eurocent) bij de bushalte, wachtte in een keurige rij op de door de overheid gesubisidieerde BRT-bus waarmee ik vervolgens binnen een half uur op mijn volgende bestemming aankwam. Openbaar vervoer in Lagos! Deze megapool, voorheen bekend om zijn oneindige verkeerschaos, is aan het veranderen. De BRT-bus is onderdeel van een verbetering van de stedelijke infrastructuur onder gouverneur Fashola, bestuurder van Lagos, een project waarmee zijn voorganger overigens al was begonnen. En hoewel nog altijd de meest basale voorzieningen ontbreken in de stad, werd ik toch heel even gelukkig met mijn Guardian op schoot op de busbaan. Het kan dus wel, verandering ten goede.

Als ze niezen in Ivoorkust

20 Januari 2011 | 11:26 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie (1)
Steeds duurdere vis op de Burkinese markt door de crisis in IvoorkustDe politieke crisis in Ivoorkust slaat er hier bij de Burkinezen flink in. Burkina Faso is sterk afhankelijk van het grote buurland. De Ivooriaanse hoofdstad Abidjan geldt als dé doorvoerhaven voor alles wat Burkina in- en uitgaat. De weigering van Ivooriaanse president Laurent Gbagbo om op te stappen nadat hij de verkiezingen verloor, legt ook het transport in Ivoorkust stil. Daardoor wordt in Bobo-Dioulasso, waar ik op reportage ben, de vis op de markt duurder en duurder, zit supermarkt Marina Market al dagen zonder rijst en worden de papaya's op de marché des légumes steeds kleiner. Het mangoseizoen komt eraan, maar de exporteurs hebben geen idee hoe ze hun fruit het land uit gaan krijgen, nu het spoor naar Ivoorkust geen optie is. En de vele Burkinezen die in het buurland werken, lukt het niet geld naar huis te sturen. Menige Bobolese leerling moest de afgelopen maand noodgedwongen van school omdat zijn vader of moeder het verschuldigde schoolgeld niet kon doorsluizen. Een spreekwoordelijke verkoudheid in Ivoorkust voelen de Burkinezen als een zware griep. Zo galmen de Ivooriaanse problemen door in de hele West-Afrikaanse regio.

Tegen herfstdepressie

27 Oktober 2010 | 16:29 | Op reis | Plaats een reactie (1)
Videostill - barraca in MaputoIn striemende regen naar huis gefietst - herfstdepressie in aantocht.
En toen zag ik dit filmpje. Commentaar overbodig. Wat mis ik Maputo!

Eindelijk...

01 Augustus 2010 | 11:53 | Nieuws, Op reis | Plaats een reactie (2)
Mijn buurjongens en -meisjes in OuagadougouNa meer dan een half jaar thuis schrijven aan mijn boek, ben ik eindelijk weer in Afrika. Vorige week kwam ik aan in Burkina Faso waar ik in december afscheid van nam. Eerst ben ik een tijdje in de hoofdstad Ouagadougou, dan ga ik naar Bobo-Dioulasso om iedereen weer te zien. Maar allereerst ben ik hier om reportages te maken, onder andere voor Opzij. Het boek over verstedelijking in Afrika is af: Gin-tonic & cholera komt uit in oktober. Maar da's geen enkele reden om hier in Ouaga niet in het stadsleven te duiken.

Bobo, de films

15 Januari 2010 | 13:09 | Op reis, Boek | Plaats een reactie
Dansen op blote voeten op straat bij mijn afscheid van BoboOp veler verzoek nu ook op mijn eigen site de filmpjes die ik draaide in Bobo Dioulasso, Burkina Faso op een rij. Sinds ik de videocamera ter hand nam - of beter gezegd, mijn Lumix fototoestel - blijk ik een nieuw publiek te hebben aangeboord. Fascinerend hoezeer bewegend beeld een andere dimensie geeft aan mijn reportages. Een medium dat ik dan ook beslist verder zal gaan ontdekken. Klik op meer om de filmpjes te bekijken, vanzelfsprekend ook allemaal in de oorspronkelijke context te vinden bij nrc.next op City Life in Afrika.
(meer)

Laatste etappe stedenboek

08 November 2009 | 10:55 | Op reis, Boek | Plaats een reactie (1)
De oude moskee in Bobo, gebouwd in 1880 in Soedanese stijlBinnen twee jaar verblijven in zes verschillende steden over heel Afrika - de onderneming is bijna achter de rug. De komende maand zit ik in Bobo Dioulasso, de laatste stad op het lijstje voor mijn boek over het Afrikaanse stadsleven. Een feestelijk einde: ik schrijf hier over muziek en dans en beeldende kunst en de rol ervan in het dagelijks bestaan. Via nrc.next, de papieren krant en de blog, is deze laatste etappe van de research voor mijn stedenboek te volgen.
www.nrcnext.nl/citylife